To Do

To Do Tehtävälista

Blogitekstin piti ”normaalisti” syntyä ja tulla sunnuntaina, mutta ei vaan napannut. Kysyin itseltänikin miksi. Tosin eilen illalla Netflixin sarjaa The Crown katsoessa totesin, nyt tekstin synnyttäminen ei onnistu, joten teen sen tänään. Se, että tekstiä alkaa tulla näin heti aamusta on osaltaan suunnitelmaa, mitä kehittelin viime viikolla ja mm. Siitä tässä tekstissä tulen kertomaan tällä kertaa.

Täällä kehä III sisäpuolella alkoivat hiihtolomat nyt viikolla 8. Itselläni ei vielä ole kertynyt lomaa tämän vuoden hiihtolomaan, kun vaihdoin tänne töihin vuosi sitten maaliskuussa. Eli ei enää kauan, kun ensimmäiset lomat alkaisi olla tienattuna! Omat hiihtolomani tällä viikolla ovat tosin puolikkaita saldovapaita. Kiitos liukuvan ja saldoa kerryttävän työajan. Niinpä nyt onkin mahdollista kirjoittaa blogia valmiimmaksi, kun etäpäivä koronan takia ja suunniteltu aloitus noin kello 8:00.

Aiemmin loin suunnitelmien suunnitelman Exceliin. Kuluneella viikolla kehitin sitä vielä eteenpäin. Osaksi sen takia, että huomasin suunnitelmien kyllä syntyvän, mutta asiat eivät silti ota tapahtuakseen. Lieneekö tämä laiskuutta vaiko mukavuudenhaluisuutta, ehkä varmaan molempia. Loin siis vielä yhden uuden välilehden ” To Do”. Puhelimessani on vastaavan niminen sovellus. Kyseessä on siis tehtävälista, mihin voi kirjoittaa tai sanella ja asettaa aikarajoituksia ja muistutuksia. Osalle tehtäviä laitoin päivämääriä ja osalle asioista vain viikkotason muistutuksen, että homma olisi tehtävä mieleiselläni, valittuna ajankohtana. Eilen kun aloitin kirjoittamaan blogia, huomasin aluksi, että kotisivujen etusivun päivitys: Tekemättä. Tämä tosin ei yllättänyt. Tehtävä kyllä oli puhelimen sovelluksessa, mutta mielessäni olin sen jättänyt jo viikonlopulle. Samalle viikonlopulle mille olin ajatellut ruuanlaittoa, hiihtoa, lepoa ja vapaa-aikaa. Eli suunnitelma ja todellisuus olivat kaukana toisistaan.

Mitä sitten olin viikon aikana saanut oikeastaan aikaan? Mietin sitä eilen ja tuntui vaikealta. Mielestäni olin tehnyt hyvän viikon. Olin tehnyt sitä, tätä ja tuota, mutta missä tulokset nyt sitten oikein lymysivät. Tekstiä ei ollut syntyäkseen osaksi tästä syystä. Eilisessä mielentilassa en ymmärtänyt, mihin aikani oikeastaan oli kulunut viikon aikana. Otin kynän ja ideavihkoni (vihko mihin kirjoitan nopeat ajatukset) ja aloin kirjaamaan mihin aikani oikeastaan oli mennyt / hävinnyt. Listaksi muodostui seuraava.

Uutiset ja media

Lehdenlukija penkillä
Uutiset ja media

Vietän paljon aikaa koneella. Yleensä välilehdissä on auki Ampparit, uutispalvelu mikä kasaa uutisvirrasta itseäni kiinnostavia talousuutisia ja suosituimpia uutisia Suomesta. Lisäksi tykkään seurata asiaohjelmia kuten A-studio ja televisiosta tulevat uutiset (toisinaan seuraan kelloa uutisten avulla). Tähän kategoriaan lasken mukaan myös mieleiseni tv-sarjat Vikings, Poliisit, Leijonan luola ja Sohvaperunat. Lisäksi viihteenä Netflix ja HBO sarjoja.

Facebook & Instagram

sosiaalinen media älypuhelimessa
Some aka sosiaalinen media

Tämä yllätti itseni. Aluksi ajattelin, että joo selailen kyllä Instagramia ja Facebookia päivittäin. Vaikka sitä ei oikeastaan ole paljon, sitä on usein. Some katkoo vapaa-aikaani 5–15 minuutin pätkissä. Tämä häiritsee keskittymistä todella, kun sitä nyt mietin. Somekanavista seuraan pitkälti talouteen ja yhteiskuntaan liittyviä uutisia ja keskusteluja. Kaikki hömppämedia ei onneksi aikaani juurikaan pääse kuluttamaan.

Vedonlyönti

Kädenvääntö
Vedonlyöntiä

Vedonlyönnin tiedän kuluttavan aikaani päivittäin enemmän ja vähemmän. Katson päivittäin Livetulokset.com sivulta päivän jalkapallo- ja jääkiekkopelit. Vaikka tämä aihe aikaa viekin, väitän sen kehittyneen vuosien saatossa ja käytän aikani tehokkaasti vedonlyönnin parissa. Toki sitäkin voi aina kehittää. Tällä hetkellä päivittäin menee vähintään puolituntia ja jos löydän pelattavaa, sitten 1–1½ tuntia.

Muu media

Lukemiseen tai oikeastaan Storytelin käyttöön menee myös aikaa. Se itseasiassa ei vie aikaa juuri muusta tekemisestä. Olen ottanut tavaksi kuunnella sitä aamupalan yhteydessä. Enemmän aikaa kuluukin Youtube – videoiden katseluun. Lisäksi podcastit ja blogit vievät osansa vapaa-ajastani. Näistä saa kyllä paljon tietoa ja oppia, mutta jatkossa pitää jäsennellä aikaansa paremmin näiden suhteen.

Lopulta isoin aikaa vievä asia on rentoutuminen. Ja se jos mikä on loppujen lopuksi erittäin hyvä juttu. Työpäivät menevät hyvää tahtia ja kelloa ei juuri tule kyttäiltyä. Tähän varmasti osaltaan auttaa rentoutuminen ja hyvät yöunet.

Mies rentoutuu nurmella
Rentoutuminen

Ratkaisu vapaa-ajan tehokkaaseen käyttöön piilee mielestäni suunnitelmallisuudessa. Listalleni on nyt kartoitettu mitä teen ja mitä haluan vapaalla tehdä. Aika syöpöt kuten sosiaalinen media ja uutisvirrat eivät jatkossa pyöri näytöillä koko ajan, vaan hallitusti määritellyn ajan. Esimerkiksi Facebookia jatkossa vain tiistaisin ja lauantaisin, tai oikeastaan Facebook-ryhmiä. Omassa ja ihmisten uutisvirrassa harvoin enää nykyään on juuri sisältöä. Haluamani tehtävät ovat to do – listalla jaoteltuna suuntaa-antavilla minuutti määrillä ja päivämäärillä.

Kommentoi